Kaj je FSC certifikat lesa?

Kaj je FSC certifikat lesa?
Kaj je FSC certifikat lesa?

Verjetno ste opazili, da se na vsakem produktu, ki ga najdete v naši spletni trgovini hvalimo, da imajo vsi produkti certifikat FSC.

To nikomur nič ne pomaga, če ne razumemo, kaj je FSC certifikat.

Gozdovi in posledično les so ena izmed najpomembnejših resoursov, ki jih najdemo na zemlji. Gre za obnovljiv vir, ki ga lahko vedno znova pridelamo, seveda pa ne brez omejitev. Nespametna uporaba gozdov, prekomerno sekanje in pomanjkanje pogozdovanja so marsikje že prinesli velikanske negativne posledice. 

Tukaj vstopi FSC certifikat, ki obstaja že od leta 1994, torej že več kot 25 let. Certifikat je bil ustanovljen kot odgovor na neuspešnost mednarodne politike in gospodarstva, ki bi se zavzeli za okolju prijazno in trajnostno uporabo gozdov.

 

FFSC je certifikat, ki ga podeljuje neodvisna mednarodna organizacija, ki certificira gozdove in produkte iz lesa. Razvili so sistem desetih principov, ki jih mora upoštevati vsak lastnik gozda in vsako podjetje, ki izdeluje ali predeluje produkte iz lesa. 

Principi FSC certifikata so:

  1. Upoštevanje zakonodaje
  2. Zagotavljanje pravic delavcev in delovnopravne zakonodaje
  3. Pravice prvo-naseljenih ljudstev
  4. Odnosi z lokalnimi skupnostmi
  5. Benefiti od gozda
  6. Okoljevarstvene vrednote in vpliv na okolje
  7. Učinkovito načrtovanje
  8. Nadzor in ocenjevanje
  9. Ohranjanje je visoka vrednota
  10. Implementacija aktivnosti za management gozda

Vsi ti principi skupaj zagotavljajo najširše upoštevanje zakonodajnih in moralnih pravil za okolju in ljudem prijazno uporabo gozdov.

Proizvajalec produktov, ki jih prodajamo v naši spletni trgovini, EverEarth je prejemnik takšnega certifikata (kar lahko preverite tukaj, št. certifikata FSC-C106741).

EverEarth poleg vseh pravil certifikata izvaja še druge aktivnosti, recimo, pogozduje lasten gozd na kitajskem in tako še bolj zagotavlja dolgoročno vzdržnost uporabe lesenih produktov in lesenih igrač za otroke.

Related News
Komentarji

Samo da veš, komentarje bomo najprej pregledali